HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 MAYIS 2025, CUMARTESİ

Beyin Damar Tıkanıklığı

07.03.2016 00:00

Sinir dokularında hasarların oluşmasıyla beraber beyin damar ile ilgili hastalıklar ortaya çıkar. Beyin damar tıkanıklığının birtakım nedenleri vardır. Apopleksi, beyin atardamarlarının yırtılması sonucu oluşan beyin kanamasının ardından meydana gelir. Apopleksiye halk arasında inme ya da felç denilir. Ayrıca vücudun başka bir kısmından kan dolaşımına pıhtı karışmasıyla da felç görülebilir. Bir de beyin damarları kasılmaya başlayıp, beyin dokusunu yetersiz bir şekilde kanlanırsa da felç riski olabilmektedir.

Beyin damar tıkanıklığı ile ilgili felçler, gece yatarken, sabah kalkarken, aşırı yenmiş yemek sonrasında, yada öne eğilirken gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu felç durumundan birkaç gün öncesinde bireyin yüzünde kanlanma, baş ağrısı, baş dönmesi ve asabiyet hali görülür.

Bu tarz beyin hastalıkları genel olarak 40 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkmaktadır. En fazla ortaya çıkan beyin hastalığı damar tıkanıklığı iken, en az beyin kanamasıdır.

Beyin Damarlarında Tıkanıklık Belirtileri.

Belirtiler arasında baş ağrısı, bilinç kaybı, sürekli uyuma isteği, konuşma bozuklukları, hareket bozuklukları ve görme bozuklukları vardır. Bu belirtiler uzun süre devam etmez, saniyeliktir. Bu belirtilerin ardın ağır vakaya dönüştüğünde bu süre uzayıp, felç durumu gerçekleşir. Hasta yere düşüp, hareket edememeye başlar. Beyin kanamasının ardın meydana gelen felçte kusma, ateş, çırpınma ve koma olayları meydana gelir.

Beyin Damar Tıkanıklığı İle İlgili İncelemeler.

İncelemelerde öncellikle anjiyografi radyolojik incelesi yapılıp, beyin damar ağına bakılır. Varsa damar sertliği, tıkanıklığı, keçelenmesi gibi değişimler incelenir. Ayrıca beyin tomografisi alınır. Bu şekilde beyindeki kanam ve ölü dokular belirlenebilir.

Beyin Damarlarında Tıkanıklık Tedavisi

Bu hastalıkların tedavisi acil bir durumdur. Hastanın yan yatırılıp, nefes alabilmesi sağlanır. Suratına soğuk su uygulaması yapılır. Kusma meydana gelirse, kusmuğun nefes borusuna kaçması önlenmelidir. Hasta eğer dilini sıkmaya başlarda, oraya sert bir cisim yerleştirilmeli, bu şekilde engellenmelidir. Hastanede tanının ardın tedavi sürecine geçilir. Tedavide ilk etapta kan pıhtılaşmasını engellemek için ilaçlar verilmelidir. Kanlanma riskine sahip dokular belirlenip, cerrahi uygulamayla buna engel olunur. Tabi unutmamak lazım ki, tedavinin başarılı olabilmesi erken teşhise bağlıdır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr