HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 MAYIS 2025, SALI

Güçlü Bağışıklık İçin İftar ve Sahurda Dengeli Beslenin

Özel Medar Hastanesi Sakarya Diyetisyeni Dyt. Büşra Nur Sarısoy, Covid 19 Pandemisinen dolayı Ramazan ayında iftar ve sahurda dengeli beslenerek bağışıklığı güçlü tutmamız gerektiğini söyledi.
19.05.2020 00:00
Güçlü Bağışıklık İçin İftar ve Sahurda Dengeli Beslenin
Güçlü Bağışıklık İçin İftar ve Sahurda Dengeli Beslenin

11 AYIN SULTANI RAMAZAN
Özel Medar Hastanesi Sakarya Diyetisyeni Dyt. Büşra Nur Sarısoy, Covid 19 pandemisi dolayısıyla 11 Ayın Sultanı Ramazan'da oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmenin bağışıklığı güçlü tutabilmek için büyük önem taşıdığını söyledi. Dyt. Sarısoy, 'Uzun süre aç kalıp birden çok fazla yemek yendiğinde reflü, hazımsızlık, kabızlık ve baş ağrısı gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Kişinin besin ihtiyaçları ramazan ayında değişmediğinden sahur kahvaltı yerine iftar da akşam yemeği yerine geçebilir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler; sağlıklı bir beslenme programı uygulanarak sağlık problemleri yaşamadan, ramazan ayında kilo verilebilir. Diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, kronik böbrek hastalığı ve mide barsak rahatsızlığı olanlar oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka doktora danışmalıdır' dedi.
 
SAHUR ÖĞÜNÜ NASIL OLMALI?
Dyt Sarısoy sahur konusunda şu tavsiyelerde bulundu: 'Yavaş sindirilen gün boyu besleyici özelliğini sürdüren besinlerden oluşmalıdır. Bu amaç için; Uzun süre tokluk hissi veren protein kaynaklarından yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka sahurda tüketilmelidir. Günlük kan şekerinin korunmasına yardımcı tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler(ceviz,badem, fındık vb.) seçilmelidir.
Ramazanda sıklıkla görülen kabızlık problemini önlemek için kuru meyve(kuru kayısı,hurma vb.) tüketimine önem verilmelidir. Bol su tüketilerek sıvı alımı sağlanmalıdır. Sahurda çok hızlı sindirilen besinlerin tüketimi çabuk acıkmaya neden olacağından şeker, beyaz un ve diğer basit şeker içeren besinlerin, tatlıların tüketilmesinden sakınılmalıdır. Kızartılmış besinler, yüksek tuz/sodyum içeren besinlerin sahurda tüketiminin susamayı arttıracağı ve mide rahatsızlıklarına yol açabileceği unutulmamalıdır.'
 
İFTAR ÖĞÜNÜ NASIL OLMALIDIR?
Dyt. Sarısoy son olarak ise şunları kaydetti: 'Gün boyu süren uzun açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla porsiyonda besin tüketimi olmamalıdır. Orucu açarak il olarak enerji verecek, kan şekerini düzenleyecek ve sıvı ihtiyacını karşılayabilecek besinler seçilmelidir. Zeytin, hurma, ceviz, peynir vb. hafif iftariyelikler ve su ile yemeğe başlamak daha sonra çorbanın içilmesiyle ana yemekten önce 10 dk kadar ara vermek sindirim rahatsızlıklarını önleyecektir. Ana yemekte protein kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir(Et/Tavuk/Kurubaklagil; Yoğurt/Ayran/Cacık). Bol yeşillikli salatalar sofralardan eksik olmamalıdır. İftardan sonra tatlı ihtiyacını gidermek için taze meyve,sütlü tatlı veya dondurma tercih etmekte fayda var. Ramazanın sıhhat ve arınma ayı olduğu unutulmamalı fazla yemekten ve israftan kaçınılmalıdır.'

Adayorum

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr