HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 07 HAZİRAN 2025, CUMARTESİ

Sofraları şenlendiren lezzet...

27.08.2016 00:00

Türkiye'nin 'En büyük ilk 100 sanayi kuruluşu' içinde yer alan Şenpiliç; güçlü sermaye yapısı, 40 yıla yakın deneyimi ve her biri alanında ihtisas sahibi yaklaşık 2.000 kişilik uzman kadrosuyla Türkiye beyaz et sektörünün en güçlü ve saygın kurumlarından biridir.

1978 yılında mütevazı bir broiler çiftliği ile faaliyetlerine başlayan Şenpiliç bugün;  
  • 24 damızlık çiftlik,
  • 2 kuluçkahane,
  • 2 yem fabrikası,
  • En ileri teknoloji ile donatılmış Söğütlü ve Alifuatpaşa Kesimhaneleri ile 'Türkiye'nin en büyük entegre tavuk eti üreticisidir'.
2014 yılında 60 milyon TL yatırım ile  faaliyete geçirdiği Alifuatpaşa Fabrikası ile üretim kapasitesini yılda 170 milyon adet pilice yükselten, kaliteden ödün vermeden tüketici memnuniyetini sürekli kılmayı temel ilke edinen Şenpiliç, stratejik olarak sürekli büyümeyi ve akıllı entegrasyon ile gelişmeyi hedefliyor. Bu amaçla, yatırımlarını maliyet avantajı yaratacak alanlara odaklanarak planlıyor. %14 pazar payıyla Türkiye'de piliç eti sektörünün lideri olarak sektörel anlamda tüm teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip eden ve ?en büyük' olmanın yanısıra, ?en iyi' olarak anılmayı hedefliyor.

Önce 'Gıda Güvenliği'

Şenpiliç için 'gıda güvenliği' her şeyden önce gelir. Bu sebeple, üretimden dağıtıma tüm süreçlerde tüketicilerine 'sağlıklı ve güvenilir beyaz et' sunmaya özen göstermektedir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi şartlarında üretim yapan Şenpiliç Söğütlü Kesimhanesi; Avrupa Birliği'ne İhracat Yapabilecek Tesis Ön İzin Sertifikası'yla birlikte, TSE 'den HACCP 13001 Belgesi alan 'Türkiye'deki ilk Piliç Kesimhanesi'dir. Şenpiliç tesislerinde Avrupa Birliği standartlarındaki teknolojik ve hijyenik koşullarda üretilen piliç eti ürünlerinin satışı, yine Şenpiliç'in tüm Türkiye'ye hizmet veren kendi dağıtım kanallarıyla gerçekleştirilmektedir. Tüm operasyonunu profesyonel kadrosuyla İstanbul'da bulunan genel müdürlüğünden yürüten Şenpiliç'in, genel merkez dahil 3'ü İstanbul'da, 2'si İzmir'de olmak üzere Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Karabük, Konya, İzmit, Lüleburgaz, Muğla ve Samsun'da da Bölge Müdürlükleri bulunmaktadır. şen piliç sahibi ile ilgili görsel sonucu

Tarihçe

1978'den bugüne Şenpiliç?

1978 yılında mütevazı bir broyler çiftliği ile faaliyete başlayan Şenpiliç bugün;
  • 24 damızlık çiftliği,
  • 2 kuluçkahanesi,
  • 2 yem fabrikası,
  • En ileri teknolojiyle donatılmış Söğütlü ve Alifuatpaşa Kesimhaneleri ile Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticisidir.

Kronoloji:

1978 - Haşim Gürdamar ve5arkadaşı tarafından Şen Tavuk'un kuruluşu 1980 - Gebze Şekerpınar'da ilk damızlık çiftliğinin kuruluşu 1982 - Gebze Şekerpınar'da ilk kuluçkahanenin faaliyete geçmesi 1983 - 14 Ocak'ta kuluçkahaneden ilk civcivlerin çıkması 1985 - Gebze Şekerpınar broyler çiftliğinin damızlık çiftliğine dönüşmesi 1988 - İkinci damızlık çiftliğinin Orhanlı'da kuruluşu 1988 - Şenpiliç'in kuruluşu ve Şen Tavuk ile Şenpiliç'in birleşmesi 1992 - Ali Fuat Paşa Kesimhanesi'nin Sakarya'da kuruluşu 1994 - Üçüncü damızlık çiftliğinin Sakarya İkizce'de kuruluşu 1996 - Dördüncü damızlık çiftliğinin Sakarya Alandüzü'nde kuruluşu 1997 - Adliye Yem Fabrikası'nın faaliyete geçmesi 2004 - Söğütlü Kesimhanesi'nin 1.hattının faaliyete geçmesi 2007 - Hububat Depolama Tesisi'nin faaliyete geçmesi 2008 - Söğütlü Sıcak Hat İleri İşlem Tesisi'nin faaliyete geçmesi 2009 - Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışı 2010 - Hendek Yem Fabrikası'nın faaliyete geçmesi 2011 - İkinci kuluçkahanenin Sakarya Sıraköy'de faaliyete geçmesi 2011 - Söğütlü Kesimhanesi'nin 2.hattının faaliyete geçmesi 2014 - Yenilenen Alifuatpaşa Kesimhanesi' nin faaliyete geçmesi 2016 - Söğütlü İşlenmiş Ürünler Fabrikası'nın faaliyete geçmesi

Kalite ve Gıda Güvenliği

  • İnsan sağlığından ödün vermeden, sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretim yapmak.
  • Kaliteyi ve kaliteli üretim sistemini sürekli iyileştirmek.
  • Tüketici isteklerine duyarlı olmak.
  • Kalite Yönetim Sistemi şartlarına her zaman kayıtsız ve şartsız uymak.
  • Gıda güvenliğini etkileyebilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik her tür tehlikeyi tanımlayarak, kontrol altına almak.

Şenpiliç'te Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetimi

Dünyada beslenmeye ilişkin temel bir sorun bulunmaktadır: Gıda güvenliğini sağlama. Şenpiliç kalite ve gıda güvenliği şartlarını sağlamak için gıda mühendisleri, veteriner hekimler ve diğer teknik personellerden oluşan uzman bir kadro ile çalışır.

Şenpiliç marka değerini 'kalite' ve 'gıda güvenliği' üzerine oturtuyor

Beyaz et üretiminde risk oluşturabilecek tüm kritik noktalar Şenpiliç'in üretim sürecinde kontrol altında tutulmaktadır. Şenpiliç'in ileri teknolojiyle donatılmış üretim tesisleri, Avrupa Birliği standartlarının üzerinde güvenlik ve hijyen standartları sunmaktadır. Kısacası, üretimin her aşamasında uygulanan 'Gıda Güvenliği Sistemleri' ile Şenpiliç, ürünlerinin güvenle tüketicilerinin sofrasına ulaşmasını sağlamaktadır. Çiftlikten sofraya kadar tüm üretim sürecimiz kontrol altındadır. Hangi damızlık sürüsünden hangi civcivin geldiğine, civcivin hangi üreticide yetiştiğine, piliç etinin üretim tarihinden ve etiket bilgilerinden pilicin anne ve baba kümesine kadar tüm bilgilere kolayca ulaşım sağlanır. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikasıyla üretim yapılan kuluçkahanelerde, en yüksek hijyen şartları altında gerçekleşen civciv üretim çalışmaları, aynı yüksek hijyenik standartlarla yetiştirme çiftliklerinde de devam etmektedir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi'nde üretim yapan Şenpiliç Söğütlü Kesimhanesi, Türkiye'de Avrupa Birliği'ne İhracat Yapabilecek Tesis Ön İzin Sertifikası ile TSE tarafından verilen HACCP 13001 Belgesi alan ilk piliç kesimhanesidir. Şenpiliç''in kalite kontrol, güvenlik, hijyen ve yönetim sistemlerinin uygulandığı her iki kesimhanesi de ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahiptir. şen piliç çevre sorumlu ile ilgili görsel sonucu

Çevre ve Sürdürebilirlik

'Sürdürülebilir çevre' veya 'sürdürülebilir kalkınma', gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını tehlikeye atmadan, hem bugünün hem de geleceğin çevresini oluşturan bütün değerlerin korunma ve geliştirilme sürecini tanımlayan bir kavramdır. Günümüzde sürdürülebilir kalkınma, atıkların en aza indirilmesi ve sosyal sorumluluk bilincinin kurumlar için birincil konu olarak benimsenmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Artık her sektörün sürdürülebilir çevre, dolayısıyla da kalkınma için pek çok sorumluluğu bulunmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma da ancak sürdürülebilir çevre anlayışıyla mümkün olabilir. Bu kapsamda; her türlü üretim sürecinde, sağlıklı hammadde temininden enerji kullanımına, kaynak kullanımından atık idaresine, ambalajlamadan dağıtım kanallarına kadar sürdürülebilir çevre konusunda uygulanması gereken pek çok aşama bulunmaktadır.

Şenpiliç'in Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Çalışmaları

Şenpiliç, sürdürülebilir çevre bilinciyle, kendi sektöründe en ileri teknolojileri kullanarak çevreye saygılı bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu yüzden Şenpiliç'in damızlık işletmeleri, kuluçkahane ve yem fabrikalarının tümü yasal çevre iznine sahiptir. Şenpiliç, emisyon ve atık su kaynakları konusunda çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında 2012 yılında yayınlanan yönetmelik doğrultusunda ilerlemektedir.
  • Çevresel anlamda üretimin son noktası olan kesimhaneler, en fazla atık yükünün oluştuğu noktalardır. Bu noktada üretim esnasında oluşan atıklar; katı, sıvı ve gaz fazında olmak üzere üçe ayrılır. Oluşan bu atıklar Şenpiliç işletmelerinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan ilgili yönetmeliklere göre bertaraf edilmektedir. Kesim esnasında oluşan atık suların, fiziksel+kimyasal+biyolojik arıtma ünitelerinden geçirilerek, su kirliliği kontrol yönetmeliğinde mezbaha ve et entegre tesisleri için belirtilen değerlerde arıtımı sağlanır.
  • İşletmenin jeneratör, kompresör gibi sistemleriyle ortaya çıkan atık madeni yağların, kategori belirleme analizleri yapılır ve bu yağların, Atık Madeni Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereği ilgili lisanslı firmalara verilerek geri kazanımı sağlanır.
  • Kesim sonucu açığa çıkan katı atıklar, yani tavuk artıkları, İnsani Tüketim Amacına Sunulamayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği gereği, rendering tesislerine gönderilir. Bu tesislerde karma yem katkı maddesi olarak kullanılmak üzere işlem gören artıkların, hayvan yemi olarak üretimi yapılır. Bu esnada açığa çıkan kokuya sebebiyet verebilecek olan emisyonlar ise koku giderme ünitesi ve eşanjörlerden geçirilerek bertaraf edilip 2012 yılında yayınlanan Koku Yönetmeliği doğrultusunda atmosfere verilmektedir.
  • Şenpiliç işletmelerinde hizmet veren revirlerde açığa çıkan atıklar, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre ilgili lisanslı firmalara verilerek belgelenmektedir.
  • Bir başka faaliyet konusu olan ileri işlem ürünlerinin üretim esnasında açığı çıkan kızartma yağları da Bitkisel Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince lisanslı araçlarla nakliyesi yapılarak yine lisanslı firmalara verilmek suretiyle bertaraf edilmektedir.
  • Enerji üretim noktaları olan buhar kazanlarında LNG, fuel-oil gibi farklı yakıt tiplerine sahip brülörler kullanılmaktadır. Bu yakıtların kullanılması ile açığa çıkan emisyonlar Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereğince istenilen standartlarda olmakla birlikte, baca yükseklikleri yine yönetmelik gereği abak hesaplarından çıkan sonuçlara uygun bulunmaktadır.
  • Dezenfeksiyonda kullanılan kimyasallar Ambalajları Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince ulusal atık taşıma formları ile lisanslı firmalara verilmektedir.
  • Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (2011) gereğince Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş. yıllık piyasaya sürdüğü ürünlerin sahip olduğu nakliye ve satış ambalajlarının her yıl geri kazanımlarını sağlamaktadır.
  • Oluşan atıkların tamamı her yıl şubat ayı sonuna kadar bakanlığın beyan saflarına işlenerek, oluşturulan atık yönetim planları Çevre İl Müdürlükleri'ne teslim edilmektedir.

Şenpiliç Meslek Lisesi

Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Şenpiliç'in kuruluşunun 30. yılında sosyal sorumluluk projesi kapsamında Sakarya'nın Erenler ilçesinde kurulmuştur. 2008 yılında temeli atılan okul, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Gıda Teknolojisi, Laboratuar Teknolojisi, Sıhhi Tesisat ve İklimlendirme alanlarında Sakarya Erenler Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi adıyla 2009 yılının Ağustos ayında eğitim ve öğretime hazır hale getirilmiştir. 2010 yılında bakanlık onayıyla eğitime açılmıştır. Resmi açılışı yaklaşık 15.000 davetlinin huzurunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve 2009 yılında Anadolu Meslek Lisesi'nde 120, Endüstri Meslek Lisesi'nde 120 olmak üzere toplam 240 öğrenci ile eğitime başlayan okul, 23 dönüm açık alanı ile 10.200 m² kapalı alan üzerine kuruludur. Okulda 16 derslik, 3 laboratuar ve 2 atölye bulunmaktadır. Okul, diğer meslek liselerinden farklı olarak merkezi sistem sınavıyla öğrenci almaktadır ki bu Şenpiliç A.Ş. ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan bir protokol sonucu gerçekleşmiş önemli bir konudur. Okula merkezi yerleştirme sınavıyla yılda 150 öğrenci alınmaktadır. Okul üç ana alana yoğunlaşmıştır:
  • Gıda teknolojisi,
  • Tesisat teknolojisi
  • İklimlendirmede soğutma teknolojisi? aynı zamanda laboratuar hizmetleri alanında tarım ve toprak üzerine de eğitim verilmektedir.
Dolayısıyla Sakarya'da oldukça iyi bir alt yapısı olan gıda sektörü için nitelikli eleman yetiştirilebilecek bir okul konumundadır. İstanbul, Düzce ve Bilecik'ten de öğrencilerin bulunduğu okulun eğitim açısından en çok üzerinde durduğu konulardan biri de mesleğini bilen, nitelikli teknik elemanın yanı sıra toplumun değerlerine önem veren, ahlaki yapısı düzgün, iş yapabilen, düşünen, soran, sorgulayan, geleceğini planlayabilen, kendi başına iş yapma becerisi olan, proje üretebilen ve tüm bunları davranış biçimi haline getiren öğrenci yetiştirme hedefidir. Bu konuyla ilgili de çeşitli sosyal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yine bu hedefler doğrultusunda okulda kurulmuş olan 11 kulüp bulunmaktadır. Bu kulüpler her birinde görev alan yaklaşık 3 öğrenciyle aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Okulda alt yapısı çok iyi olan bir kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphanede ortak çalışma içinde faaliyet yürüttüğü Sakarya Üniversitesi ile online bağlantı kurulmaktadır. Okul, açıldığı 13 Eylül 2009 tarihinden bugüne çok ciddi bir mesafe kaydetmiştir. 143 öğrenci ve 1 öğretmenle başlayan eğitim şu anda 550 öğrenci ve 39 kadrolu öğretmen ile 5 idareciyle devam etmektedir. Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin başarıları:
  • Okul Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Özürlü Dostu Kamu Kurumu Yarışması'nda 93 kurum arasından seçilen 22 kurum arasına girerek Özürlü Dostu Kamu Kuruluşu Ödülü'nü almıştır.
  • Okul spor alanında ilk ödülünü, 27 Mayıs 2010 tarihinde Burdur'da yapılan Liselerarası Judo Turnuvası'nda 9. sınıf öğrencisi Enver Sedat Kolcuoğlu'nun Türkiye üçüncülüğünü kazanmasıyla elde etmiştir.

Haşim Gürdamar Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri

70 milyonu aşan nüfusunun yarısı 28 yaşın altında olan bir ülke olarak gençlerin geleceğe güçlü bir donanımla hazırlanmaları ülkemizin yarınları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu inançla, Şenpiliç'in 35. yılında Sakarya bölgesinin değerli eğitim kurumu Sakarya Üniversitesi ile yeni bir projeye adım atmıştır. 2014 Haziran ayında gerçekleşen Sakarya Üniversitesi mezuniyet törenine katılan ve burada bir konuşma yapan Şenpiliç Kurucusu ve Onursal Başkanı Haşim Gürdamar, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi'nin müjdesini vermişti. Yapılan bu açıklamanın ardından 2014 Ekim ayında Şenpiliç ve Sakarya Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile proje resmileşti. Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ ile Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından imzalanan protokol ile fakültenin ismi 'Sakarya Üniversitesi Haşim Gürdamar Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi' olarak belirlendi. Fakültenin mimari projesini Atölye B Mimarlık üstlendi. Sakarya Üniversitesi Esentepe Yerleşkesi içinde yaklaşık 5.500 metrekarelik kapalı alan içine inşa edilerek ve üniversitede bağış ile yapılacak ilk bina olan Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi 2015 yılının Eylül ayında eğitim ve öğretime açılmıştır. Yaklaşık 1200 öğrencinin eğitim aldığı fakültenin binasında teorik derslerin yapılacağı sınıfların yanı sıra İşletim Sistemleri, Bilgisayar Mimarileri, Yazılım Geliştirme, Veritabanı Sistemleri, Programlama gibi birçok dalda laboratuvar da bulunmaktadır. 70li yıllarda kurulup gelişerek bugün hemen her alanda dünya standartlarında eğitim veren bir üniversite konumuna gelen Sakarya Üniversitesi'ne katkıda bulunmaktan dolayı tüm Şenpiliç Ailesi olarak gurur duyuyoruz.

D.B.H.G. Nedir?

Şenpiliç, geleceğin sağlıklı bireylerinin yetişmesi amacıyla, beslenme ve egzersiz konusunda bilinçlendirme kampanyası başlattı. Türkiye genelinde ev kadınlarına yönelik başlatılan bu sosyal sorumluluk projesi ile ailelerinin nasıl beslendiği konusunda kilit rol üstlenen kadınların bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Obezite, dünyayı olduğu kadar Türkiye'yi de tehdit ediyor. Son yapılan araştırmalar Türkiye'de erkeklerin % 20.5'inin kadınların da % 41'inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu göstermektedir. Dünya genelinde 400 milyon kişi obez ve yaklaşık 1.6 milyon kişi de aşırı kilolu? Çocuklarda da dengesiz beslenme sebebiyle obezite hızla yayılıyor. Dengeli Beslen, Egzersiz Yap? Şenpiliç, gerçekleştirdiği bu sosyal sorumluluk etkinliklerinde, uzman diyetisyenler dengeli beslenme ve egzersizin önemini anlatmakta. Türkiye'de ilk defa Drama Etkileşimli Öğrenme Metodu ile her evde yemekle ilgili yaşanan durumlar sahnede tiyatral olarak canlandırılmaktadır. Böylelikle kadınların hem empati kurması hem de eğlenerek öğrenmeleri sağlanmaktadır. Zumba ile harekete geç? Obezite ile mücadelede dengeli beslenmeyle birlikte hareket etmenin de önemli olduğunu kadınlara anlatmak üzere eğlenceli bir yöntem seçilmiş? Zumba Eğitmeni Atakan Uğurlu, kadınlara mekan ve zaman kısıtlaması olmaksızın dans ve fitnessi birleştiren Zumba hareketlerini nasıl yapacaklarını uygulamalı olarak anlatmaktadır. Mutfakta hem sağlık hem de lezzet var? Şef Yavuz Hoşkal da kolay ve besleyici yemek tariflerini kadınlarla paylaşmakta... Hoşkal, geleneksel yemeklerin küçük püf noktalarıyla nasıl besleyici ve sağlıklı lezzetlere dönüşebileceğini örnekleriyle göstermektedir. 'Dengeli beslen, harekete geç' kampanyası tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılmaktadır.  
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr