Türkiye'nin 'En büyük ilk 100 sanayi kuruluşu' içinde yer alan Şenpiliç; güçlü sermaye yapısı, 40 yıla yakın deneyimi ve her biri alanında ihtisas sahibi yaklaşık 2.000 kişilik uzman kadrosuyla Türkiye beyaz et sektörünün en güçlü ve saygın kurumlarından biridir.
1978 yılında mütevazı bir broiler çiftliği ile faaliyetlerine başlayan Şenpiliç bugün;
24 damızlık çiftlik,
2 kuluçkahane,
2 yem fabrikası,
En ileri teknoloji ile donatılmış Söğütlü ve Alifuatpaşa Kesimhaneleri ile 'Türkiye'nin en büyük entegre tavuk eti üreticisidir'.
2014 yılında 60 milyon TL yatırım ile faaliyete geçirdiği Alifuatpaşa Fabrikası ile üretim kapasitesini yılda 170 milyon adet pilice yükselten, kaliteden ödün vermeden tüketici memnuniyetini sürekli kılmayı temel ilke edinen Şenpiliç, stratejik olarak sürekli büyümeyi ve akıllı entegrasyon ile gelişmeyi hedefliyor. Bu amaçla, yatırımlarını maliyet avantajı yaratacak alanlara odaklanarak planlıyor.
%14 pazar payıyla Türkiye'de piliç eti sektörünün lideri olarak sektörel anlamda tüm teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip eden ve ?en büyük' olmanın yanısıra, ?en iyi' olarak anılmayı hedefliyor.
Önce 'Gıda Güvenliği'
Şenpiliç için 'gıda güvenliği' her şeyden önce gelir. Bu sebeple, üretimden dağıtıma tüm süreçlerde tüketicilerine 'sağlıklı ve güvenilir beyaz et' sunmaya özen göstermektedir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi şartlarında üretim yapan Şenpiliç Söğütlü Kesimhanesi; Avrupa Birliği'ne İhracat Yapabilecek Tesis Ön İzin Sertifikası'yla birlikte, TSE 'den HACCP 13001 Belgesi alan 'Türkiye'deki ilk Piliç Kesimhanesi'dir.
Şenpiliç tesislerinde Avrupa Birliği standartlarındaki teknolojik ve hijyenik koşullarda üretilen piliç eti ürünlerinin satışı, yine Şenpiliç'in tüm Türkiye'ye hizmet veren kendi dağıtım kanallarıyla gerçekleştirilmektedir.
Tüm operasyonunu profesyonel kadrosuyla İstanbul'da bulunan genel müdürlüğünden yürüten Şenpiliç'in, genel merkez dahil 3'ü İstanbul'da, 2'si İzmir'de olmak üzere Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Karabük, Konya, İzmit, Lüleburgaz, Muğla ve Samsun'da da Bölge Müdürlükleri bulunmaktadır.
Tarihçe
1978'den bugüne Şenpiliç?
1978 yılında mütevazı bir broyler çiftliği ile faaliyete başlayan Şenpiliç bugün;
24 damızlık çiftliği,
2 kuluçkahanesi,
2 yem fabrikası,
En ileri teknolojiyle donatılmış Söğütlü ve Alifuatpaşa Kesimhaneleri ile Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticisidir.
Kronoloji:
1978 - Haşim Gürdamar ve5arkadaşı tarafından Şen Tavuk'un kuruluşu
1980 - Gebze Şekerpınar'da ilk damızlık çiftliğinin kuruluşu
1982 - Gebze Şekerpınar'da ilk kuluçkahanenin faaliyete geçmesi
1983 - 14 Ocak'ta kuluçkahaneden ilk civcivlerin çıkması
1985 - Gebze Şekerpınar broyler çiftliğinin damızlık çiftliğine dönüşmesi
1988 - İkinci damızlık çiftliğinin Orhanlı'da kuruluşu
1988 - Şenpiliç'in kuruluşu ve Şen Tavuk ile Şenpiliç'in birleşmesi
1992 - Ali Fuat Paşa Kesimhanesi'nin Sakarya'da kuruluşu
1994 - Üçüncü damızlık çiftliğinin Sakarya İkizce'de kuruluşu
1996 - Dördüncü damızlık çiftliğinin Sakarya Alandüzü'nde kuruluşu
1997 - Adliye Yem Fabrikası'nın faaliyete geçmesi
2004 - Söğütlü Kesimhanesi'nin 1.hattının faaliyete geçmesi
2007 - Hububat Depolama Tesisi'nin faaliyete geçmesi
2008 - Söğütlü Sıcak Hat İleri İşlem Tesisi'nin faaliyete geçmesi
2009 - Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışı
2010 - Hendek Yem Fabrikası'nın faaliyete geçmesi
2011 - İkinci kuluçkahanenin Sakarya Sıraköy'de faaliyete geçmesi
2011 - Söğütlü Kesimhanesi'nin 2.hattının faaliyete geçmesi
2014 - Yenilenen Alifuatpaşa Kesimhanesi' nin faaliyete geçmesi
2016 - Söğütlü İşlenmiş Ürünler Fabrikası'nın faaliyete geçmesi
Kalite ve Gıda Güvenliği
İnsan sağlığından ödün vermeden, sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretim yapmak.
Kaliteyi ve kaliteli üretim sistemini sürekli iyileştirmek.
Tüketici isteklerine duyarlı olmak.
Kalite Yönetim Sistemi şartlarına her zaman kayıtsız ve şartsız uymak.
Gıda güvenliğini etkileyebilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik her tür tehlikeyi tanımlayarak, kontrol altına almak.
Şenpiliç'te Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetimi
Dünyada beslenmeye ilişkin temel bir sorun bulunmaktadır: Gıda güvenliğini sağlama.
Şenpiliç kalite ve gıda güvenliği şartlarını sağlamak için gıda mühendisleri, veteriner hekimler ve diğer teknik personellerden oluşan uzman bir kadro ile çalışır.
Şenpiliç marka değerini 'kalite' ve 'gıda güvenliği' üzerine oturtuyor
Beyaz et üretiminde risk oluşturabilecek tüm kritik noktalar Şenpiliç'in üretim sürecinde kontrol altında tutulmaktadır. Şenpiliç'in ileri teknolojiyle donatılmış üretim tesisleri, Avrupa Birliği standartlarının üzerinde güvenlik ve hijyen standartları sunmaktadır. Kısacası, üretimin her aşamasında uygulanan 'Gıda Güvenliği Sistemleri' ile Şenpiliç, ürünlerinin güvenle tüketicilerinin sofrasına ulaşmasını sağlamaktadır.
Çiftlikten sofraya kadar tüm üretim sürecimiz kontrol altındadır. Hangi damızlık sürüsünden hangi civcivin geldiğine, civcivin hangi üreticide yetiştiğine, piliç etinin üretim tarihinden ve etiket bilgilerinden pilicin anne ve baba kümesine kadar tüm bilgilere kolayca ulaşım sağlanır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikasıyla üretim yapılan kuluçkahanelerde, en yüksek hijyen şartları altında gerçekleşen civciv üretim çalışmaları, aynı yüksek hijyenik standartlarla yetiştirme çiftliklerinde de devam etmektedir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi'nde üretim yapan Şenpiliç Söğütlü Kesimhanesi, Türkiye'de Avrupa Birliği'ne İhracat Yapabilecek Tesis Ön İzin Sertifikası ile TSE tarafından verilen HACCP 13001 Belgesi alan ilk piliç kesimhanesidir. Şenpiliç''in kalite kontrol, güvenlik, hijyen ve yönetim sistemlerinin uygulandığı her iki kesimhanesi de ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahiptir.
Çevre ve Sürdürebilirlik
'Sürdürülebilir çevre' veya 'sürdürülebilir kalkınma', gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını tehlikeye atmadan, hem bugünün hem de geleceğin çevresini oluşturan bütün değerlerin korunma ve geliştirilme sürecini tanımlayan bir kavramdır.
Günümüzde sürdürülebilir kalkınma, atıkların en aza indirilmesi ve sosyal sorumluluk bilincinin kurumlar için birincil konu olarak benimsenmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Artık her sektörün sürdürülebilir çevre, dolayısıyla da kalkınma için pek çok sorumluluğu bulunmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma da ancak sürdürülebilir çevre anlayışıyla mümkün olabilir. Bu kapsamda; her türlü üretim sürecinde, sağlıklı hammadde temininden enerji kullanımına, kaynak kullanımından atık idaresine, ambalajlamadan dağıtım kanallarına kadar sürdürülebilir çevre konusunda uygulanması gereken pek çok aşama bulunmaktadır.
Şenpiliç'in Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Çalışmaları
Şenpiliç, sürdürülebilir çevre bilinciyle, kendi sektöründe en ileri teknolojileri kullanarak çevreye saygılı bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu yüzden Şenpiliç'in damızlık işletmeleri, kuluçkahane ve yem fabrikalarının tümü yasal çevre iznine sahiptir. Şenpiliç, emisyon ve atık su kaynakları konusunda çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında 2012 yılında yayınlanan yönetmelik doğrultusunda ilerlemektedir.
Çevresel anlamda üretimin son noktası olan kesimhaneler, en fazla atık yükünün oluştuğu noktalardır. Bu noktada üretim esnasında oluşan atıklar; katı, sıvı ve gaz fazında olmak üzere üçe ayrılır. Oluşan bu atıklar Şenpiliç işletmelerinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan ilgili yönetmeliklere göre bertaraf edilmektedir. Kesim esnasında oluşan atık suların, fiziksel+kimyasal+biyolojik arıtma ünitelerinden geçirilerek, su kirliliği kontrol yönetmeliğinde mezbaha ve et entegre tesisleri için belirtilen değerlerde arıtımı sağlanır.
İşletmenin jeneratör, kompresör gibi sistemleriyle ortaya çıkan atık madeni yağların, kategori belirleme analizleri yapılır ve bu yağların, Atık Madeni Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereği ilgili lisanslı firmalara verilerek geri kazanımı sağlanır.
Kesim sonucu açığa çıkan katı atıklar, yani tavuk artıkları, İnsani Tüketim Amacına Sunulamayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği gereği, rendering tesislerine gönderilir. Bu tesislerde karma yem katkı maddesi olarak kullanılmak üzere işlem gören artıkların, hayvan yemi olarak üretimi yapılır. Bu esnada açığa çıkan kokuya sebebiyet verebilecek olan emisyonlar ise koku giderme ünitesi ve eşanjörlerden geçirilerek bertaraf edilip 2012 yılında yayınlanan Koku Yönetmeliği doğrultusunda atmosfere verilmektedir.
Şenpiliç işletmelerinde hizmet veren revirlerde açığa çıkan atıklar, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre ilgili lisanslı firmalara verilerek belgelenmektedir.
Bir başka faaliyet konusu olan ileri işlem ürünlerinin üretim esnasında açığı çıkan kızartma yağları da Bitkisel Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince lisanslı araçlarla nakliyesi yapılarak yine lisanslı firmalara verilmek suretiyle bertaraf edilmektedir.
Enerji üretim noktaları olan buhar kazanlarında LNG, fuel-oil gibi farklı yakıt tiplerine sahip brülörler kullanılmaktadır. Bu yakıtların kullanılması ile açığa çıkan emisyonlar Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereğince istenilen standartlarda olmakla birlikte, baca yükseklikleri yine yönetmelik gereği abak hesaplarından çıkan sonuçlara uygun bulunmaktadır.
Dezenfeksiyonda kullanılan kimyasallar Ambalajları Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince ulusal atık taşıma formları ile lisanslı firmalara verilmektedir.
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (2011) gereğince Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş. yıllık piyasaya sürdüğü ürünlerin sahip olduğu nakliye ve satış ambalajlarının her yıl geri kazanımlarını sağlamaktadır.
Oluşan atıkların tamamı her yıl şubat ayı sonuna kadar bakanlığın beyan saflarına işlenerek, oluşturulan atık yönetim planları Çevre İl Müdürlükleri'ne teslim edilmektedir.
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.