Ülseratif Kolit-Bağırsak İltihabı Nedir?
Bağırsak iltihabının bir diğer adı da ülseratif kolit'tir. Zaman içerisinde bağırsak duvarında şişme, yaralanma, ülser, kanama ve zedelenme oluşur. Bu da iltihaplanmaya neden olmaktadır. İltihaplanma bağırsağın iç yüzeyini örten mukozada oluşmaktadır. İltihaptan en çok rektum ve sol kolon etkilenmektedir. Geriye kalan kalın bağırsak kısımları pek fazla etkilenmez.İnsan bedeninin en önemli organlarından olan bağırsaklarımız zaman geçtikçe yıpranır ve daha çok dikkat etmemiz gerekmektedir..
Bağırsak İltihabı Nedenleri:
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bağırsak iltihabının bağışıklık sistemi ile ilgisi olduğu düşünülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Gen yolu ile kuşaklara aktarılabilmektedir. Aynı zamanda bağırsak duvarında bulunan virüs ve bakterilerin bağışıklık sistemini harekete geçirmesinden dolayı da kaynaklanmaktadır. Ayrıca bağışıklık sisteminin harekete geçmesinin bir hastalık nedeni ile mi olduğu yoksa başlı başına bir neden olarak sorun yarattığı konusunda bir şey söylenememiştir. Beslenme ile alakalı olmayan bir hastalıktır. Her yaştan birey etkilenebilmektedir. Kadın ve erkelerde görülme oranı aynıdır. Fakat genel olarak 16 yaş ve kırk yaş arasında olan bireyleri etkilemektedir. İstatistiklere göre kuzey bölge ikliminde yaşayan bireylerde görülme oranı daha fazladır.
Kolit Belirtileri:
Bağırsakta su geri emilip vücuda verilmektedir. Fakat iltihap durumu varsa o zaman bu su emilimi yapılamamaktadır. Sudan yoksun kalan vücutta ishal gerçekleşmektedir. Kanlı dışkılama, kilo kaybı ve ateş görülmektedir. Bu hastalık ömür boyu devam etmektedir. Fakat ilaçlarla ve tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Tanı ve Tedavi:
Öncelikle fiziksel muayene yapılmaktadır. Bunun yanında kan testlerine de başvurulur. Bu sonuçlara göre kolonoskopi uygulanabilir. Bağırsağın içi ve mukozası kolonoskopi yardımı ile görülebilmektedir. Kalın bağırsaktan biyopsi alınabilir. Bunların yanında büyük abdestte kan sayımı ve amip taraması yapılabilmektedir.
Hastalığın oluşum aşaması gibi ayrıntılar tespit edildikten sonra ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yanında belli besinlerden zengin bir diyet uygulaması da yapılmalıdır.
ÜLSERATÜF KOLİT
Öncelikle kalın barsağı etkileyen, ülseratif kolit; kalın barsağı değişik uzunluklarda tutabiliyor. Kalın barsağın sol tarafında ya da tümünde görülebildiği gibi sadece son kısmını da etkilemesi mümkün oluyor. Her 100 bin kişiden 5-15'inde görülebiliyor. İlk ortaya çıkma yaşı 15-25 arasında değişiyor. Erkeklerde biraz daha sık görülen hastalığın en önemli belirtisi kanlı-mukuslu ishal oluyor. Dışkılama sayısını hastalığın aktivitesinin derecesi tayin ediyor. Hastalığın çok aktif olduğunda günlük dışkılama sayısının 20-30'a kadar çıktığını belirtiliyor.
Hasta geceleri de uykudan uyanarak tuvalete gider. Tuvalete gittikten sonra da tam bir rahatlama olmaz. Karın ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi genel şikayetler de hissedilir. Ülseratif kolitte hedef organ kalın barsaklar olmakla beraber, hastalığın barsak dışı çeşitli organları da etkilediği bilinmektedir. Deri, ağız içi, göz, böbrekler, karaciğer, eklemler, damarlar, akciğerler, sinirler ve kalp gibi birçok organı hastalandırabilir.
Ülseratif kolite yatkın birinde çevresel tetikleyici faktörlerin etkisiyle kalın barsak mukozasında meydana gelen immunolojik bir hasarın, hastalığı ortaya çıkarttığına dikkat çekiliyor.
Belirli doku grubu antijenlerine sahip kişilerde daha çok görülür. Ailede ülseratif koliti olanlarda sıklığı normal popülasyona göre 10 kat artar, dolayısıyla kalıtsal bir yönü vardır. Hastalığı ortaya çıkartan çevresel tetikleyiciler olarak toksinler, diyetetik faktörler veya bakteriler üzerinde durulsa da, hiçbiri kesinlik kazanamamıştır. Kronik hastalığı olan hemen tüm hastalarda değişik seviyelerde stresli durumlar gözlenir. Ülseratif kolit özellikle aktif olduğu dönemlerde hastanın psişik yapısını bozabilir.
Sebep sonuç ilişkisinde hangi tarafın baskın olduğu bilinmese de yapılan araştırmalar stresin ülseratif kolitin alevlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Ülseratif kolit ataklarının birçoğunda, atak sırasında stresli bir durumun yaşandığı belirtiliyor. Ülseratif kolit hastası kadınlar için doğurganlık etkilenmiyor. Beslenme durumları normalse hastalar herhangi normal bir kadın gibi doğurabilirler. Bebekle ilgili bir problem oluşmuyor. Ancak gebelik sırasında hastalık aktivite kazanırsa erken doğum veya düşük riskinin 2-3 kat arttığına işaret ediliyor. Gebelik sırasında hastalık alevlenirse kürtajı gerektirmez, uygun tıbbi tedavilerle hastalığın yatışması sağlanabilir. Esasen gebelik, ülseratif kolitin seyri üzerine olumsuz bir etkiye sahip değildir. Hasta gebeliği sırasında 5-aminosalisilat bileşiklerini güvenle kullanabilir. Hatta steroidler ve azatioprinin de emniyetli olduğuna dair veriler mevcuttur.
Hastalık yaşı ilerledikçe ülseratif kolit hastalarında kanser riski artıyor. Bu yüzden bir kolonoskopi ile hastaların yakın takibe alınması gerekiyor. Ülseratif kolitte hastalık yaşı 8-10'u aştığında kolon kanseri riski normal popülasyonun üzerine çıkar. Risk hastalık yaşı 18 olanlarda yüzde 1.4, 20 olanlarda yüzde7.2 ve 30 olanlarda yüzde 16.5'dur. Ülseratif proktit denilen sadece rektumun tutulduğu formunda ise kanser riski artmıyor. Ülseratif kolit sol kolon tutulumu yapmışsa 12 yıldan, tüm kolonu tutmuşsa 8 yıldan sonra kolon kanseri riskini arttırdığı için 2 yılda bir kolonoskopik takibe alınmalıdır.
Ülseratif kolitin tedavisinde atakların tedavisi ve hastalığın kontrol altında tutulması şeklinde iki ayrı tedavi tipi kullanılıyor.
Hastalığın tedavisinde hasta hekim işbirliği çok önemli. Aminosalisilat bileşikleri dediğimiz sulfasalazin ve 5-aminosalisilatlar her iki grup tedavide yeri olan en temel ilaçlardır. Hastalığın tutulum yerine göre bu ilaçları bazen ağız bazen rektal yolla verilebilir. Remisyon sağlayıcı tedavinin asıl ilaçları kısa sürede etkisini gösteren bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır: Kortikosteroidler ve onlara cevapsızlık durumunda kullandığımız siklosporin. Kronik aktif hastalığı olanlarda uzun etkili immunosupresifler kullanılabilir. Azatioprin, 6-merkaptopurin, metotreksat ve mikofenolik asid bu grup ilaçlardır. Akut ciddi aktiviteli ülseratif kolit ataklarının yüzde 80-90'ı steroidlere cevaplıdır, steroidlere cevapsızlık durumunda siklosporin gibi bir diğer tıbbi ajana veya direkt cerrahi tedaviye başvurulabilir.
Tıbbi tedaviye cevapsız toksik megakolon veya perforasyon durumlarında yine cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır.
Ülseratif kolitte beslenmede, lifli besinler azaltılmalı, bol proteinli gıdalara ağırlık verilmeli ve aktif dönemlerde balık yağı alınmalıdır.