HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 09 MAYIS 2025, CUMA

1 kilo süt, 1 kilo yeme ancak yetiyor çiftçi köle oluyor'

21.01.2016 00:00

Adapazarın'da 1993 yılında günde 150 ton süt üretimi 2016 yılında günde 30 tona düştü

Sakarya'da Süt Hayvancılığıda çıkmazda Mahit TINMAZ' 1 kilo süt, 1 kilo yeme ancak yetiyor çiftçi köle oluyor' Adapazarın'da 1993 yılında günde 150 ton süt üretimi 2016 yılında günde 30 tona...20 Ocak 2016 22:24

Sakarya'da Süt Hayvancılığıda çıkmazda

Mahit TINMAZ' 1 kilo süt, 1 kilo yeme ancak yetiyor çiftçi köle oluyor'

Adapazarın'da 1993 yılında günde 150 ton süt üretimi 2016 yılında günde 30 tona düştü

Adapazarı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit TINMAZ' 1 kilo süt, 1 kilo yeme ancak yetiyor çiftçi köle oluyor'dedi.

Adapazarı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit TINMAZ 'Ulusların ve onu oluşturan bireylerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin yükselmesinde, beslenmenin insanın en temel gereksinimi olduğu ve bu beslenme öğelerinden biri olan sütün bir alternatifi daha olmadığı bilinci ile sütün kaliteli üretimini sağlamak ve sütün üreticilerini tek merkezde toplamak ve üretilen sütün kaliteli, hijyenik ve standartlara uygun üretiminin kontrol edilmesi ve üretici haklarının korunmasını ilke edinmiştir.

sutictimsut

Süt Üreticileri Birliği ürün kalitesini iyileştirmek, pazarlama gücü arttırmak, üretici haklarını koruma altına alınmak ve kayıt dışı süt üretimini engellemek gibi konulardaki sorunların çözüm noktasında Tarım ve Hayvancılık sektörünün umut ışığı olmuştur.

Mahit TINMAZ ? Çiftçi 1 kilo sütü satıyor. Onunla da 1 kilo yem alabiliyor.

Dünyanın kabul ettiği süt-yem oranının altını çizmiş:

- Üretici 1 kilo çiğ süt sattığında karşılığında en az 1.5 kg yem almalı ki hayvanlarını besleyebilsin. 1 kilo sütle 1 kilo yem alınması, hayvanın ölmeyecek kadar beslenmesi anlamına gelir. Çiftçi bu fiyat düzeyiyle kendi karnını doyuramıyor, çocuklarının eğitim maliyetini karşılayamıyor.

- Çiğ süt üreticisine kim sahip çıkacak?

Hayvancılık Desteklemeleri

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği

Mazot, Gübre ve Toprak Analiz Desteği

Organik Tarım ve İyi Tarım Desteği

Sertifkalı Tohum,Fidan Kullanım ve Sertifkalı Tohum Üretim Destekleri

Sıfır faizli kredi çılgınlığı?

Bu krediyi kimler kullanıyor?

Krediyi alanların çok büyük bölümü daha önce hayvancılık yapmamış. Tekstilciler ilk sırada. Şirketlerin üst düzey yöneticileri, doktor,avukat gibi serbest meslek mensupları sıfır faizli krediye yoğun ilgi gösteriyor.

Yıllardır hayvancılık yapanlar özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmeler ithalatın yarattığı haksız rekabet nedeniyle yaşama savaşı veriyor. Kredi alacak gücü yok.

sutvar1

Sıfır faizli kredi işletme ve yatırım kredisi olarak kullandırılıyor. İşletme kredileri iki yıl, yatırım kredileri ise ilk iki yılı ödemesiz olmak üzere 7 yıl vadeli.

Verilen kredinin yarısından fazlasını işletme kredisi oluşturuyor. Yatırım kredilerinin daha uzun vadeli, ancak yatırımın gerçekleşme sürecinin uzamasına bağlı olarak kredinin kullanılması da zaman alıyor. İşletme kredisi ise daha kısa zamanda kullandırılıyor. Bu nedenle işletme kredisinden yararlananların sayısı ve kullanılan kredi miktarı daha yüksek gerçekleşiyor.

Ziraat Bankası'nın kullandırdığı kredinin et ve süte yansıması farklı olacak. Besi hayvancılığına yapılan yatırımlar et üretiminin artmasını sağlayarak etteki krizin belli ölçüde çözülmesine katkı sağlayacak. Et ırkı hayvancılık işletmelerinin artması ile uzun vadede süt hayvancılığı üzerindeki baskı da azalacak.

Süt hayvancılığına verilen krediler ise, süt üretimini artıracak. Süt tüketimine yönelik önlemler alınmazsa Sütte yaşanan arz fazlası üretim sorunu daha da büyüyecek. Üretimin artması ile çiğ sütün fiyatı düşecek. Yem ve diğer girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle zaten zor durumda olan süt üreticisi üretimden çekilerek süt hayvanlarını kesime götürecek.

Özetle, kredi vererek üretimi artırmak olumlu bir adım. Fakat, süt tüketiminin artırılmasına yönelik önlemler alınmazsa verilen kredi yarardan çok zarar verebilir. Zaman yitirilmeden süt tüketimini artırıcı önlemler alınmalı.

Ziraat Bankası'nın kullandırdığı sıfır faizli kredi

Kredi türü Kredi tutarı (bin TL) Yatırımcı sayısı

Büyükbaş hayvan besiciliği (işletme)

Damızlık Süt sığırcılığı (yatırım)

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği(sığır-manda) (yatırım)

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (koyun-keçi) (yatırım)

Damızlık etçi sığır yetiştiriciliği (yatırım)

sutvar3

Yanlışın başladığı yıl 2010 yılında yapıldı.Tarım ve Hayvancılıkla alakası olmayanlar sektöre girdi.Bunun karşılığında Köyde Süt inekciliği yapanlar yapılan çalışmalara ayak uyduramadı bir bir süt ineklerini kesime verdi veya sattı.Bu durum Köylünün hayvancılıktan çekilmesi köylünün geçim kaynaklarının yok olması demekti.Sonuç olarak Adapazarında 1993 yılında günde 150 Ton sütün üretildiği ilçede şimdi günlük 30 Ton'a düştü.Bu süt hayvancılığının sonu demektir.Köylü Köle düzenine doğru gidiyor.Biran önce tedbir alınmalı Girdi fiyatlarına müdehale edilmeli'dedi

FINANCIAL/DAIRY-FARMShayvancilik3hayvancilik4hayvancilik5hayvancilik7hayvancilik8hayvancilik9

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr