Türk Ulaşım-Sen, TÜVASAŞ'ın geleceği için milletvekillerinden destek istedi. Sendika tarafından milletvekillerine gönderilen dosyada, fabrika için yapılması gerekenler madde madde dile getirildi
ÜVASAŞ'IN GELECEĞİ
Türk Ulaşım Sendikası, TÜVASAŞ'ın geleceği konusunda yapılması gerekenlerle ilgili Sakarya milletvekillerine bir dosya gönderdi. TÜVASAŞ'ın daha da büyüyüp gelişmesi adına atılması gereken adımların maddeler halinde özetlendiği dosyada, fabrika için problem oluşturan durumların da düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
PERSONEL DIŞLANIYOR
Dosyada, 2006 yılında kurulan Hyundai/Eurotem fabrikasının TÜVASAŞ için büyük bir engel olduğu belirtilirken, şehir içi raylı sistemlere ayrılan 13 Milyar Euro'luk pay dolayısıyla yabancı şirketlerin TÜVASAŞ'ı saf dışı bırakmak istediğine değinildi. Öte yandan fabrikada sendikal tercihleri yüzünden tecrübeli personelin dışlandığı da ifade edildi.
İKTİDAR VE MUHALEFET
Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Ömür Kalkan, milletvekillerinden TÜVASAŞ'ın geleceği için destek beklediklerini belirterek, 'TÜVASAŞ kazanmış olduğu tecrübe, bilgi birikimi, fabrika altyapısı ve iyi bir yönetimle her türlü projenin altından kalkacak güce sahiptir. Bu anlamda şehrimizin iktidar ve muhalefet temsilcilerine, sendikacılarına ve yerel yöneticilerine büyük sorumluluk düşmektedir' dedi.
Türk Ulaşım Sen Şubesi tarafından Sakarya milletvekillerine TÜVASAŞ dosyası gönderildi. Dosyada fabrikanın durumunu özetledikten sonra yapılması gerekenler maddeler halinde sıraladı. Hükümet tarafından Demiryollarına 2023'e kadar 30 milyar dolarlık yatırım yapılmasının öngörüldüğünü belirten Türk Ulaşım Sen Sakarya Şube Başkanı Ömür Kalkan, 'Şehir içi raylı taşıtlar için ayrılan 13 milyar avroluk yatırım yabancı şirketlerin iştahını kabarttı ve ülkemize gelmeye başladılar. Bu firmaların TÜVASAŞ'ı saf dışı bırakmasına müsaade edilmemelidir. Gerekirse TÜVASAŞ önderliğinde yabancı firmalarla iş ortaklığı yapılarak yeni projeler üretilmelidir. hayata geçirilmelidir. 2006 yılında kurulan Hyundai/Eurotem fabrikası, TÜVASAŞ'ın önünde engel olup milyar doları bulan kazançlarına rağmen ne şehrimize ne ülkemize katkısı olmamıştır' dedi.
GÜCE SAHİBİZ
Büyükşehir Belediyelerinin hafif raylı taşıt bakım masraflarının 6.5 milyar doları bulduğunu söyleyen Başkan Kalkan, 'Ekonomiye zarar veren bu uygulamaya son verilmelidir. Bu ihtiyacı TÜVASAŞ karşılayabilmelidir. Ayrıca fabrikada alüminyum gövde fabrikasına hız verilmesi gerekmektedir' dedi. Fabrikada sendikal tercihlerinden dolayı tecrübeli personellerin dışlandığını iddia eden Kalkan, bu durumun düzeltilmesini istedi. TÜVASAŞ'ın ülke ekonomisine aylık yaklaşık 11 milyon 200 bin TL katkı sağladığına değinen Kalkan, 'TÜVASAŞ kazanmış olduğu tecrübe, bilgi birikimi, fabrika altyapısı ve iyi bir yönetimle her türlü projenin altından kalkacak güce sahiptir. Bu anlamda şehrimizin iktidar ve muhalefet temsilcilerine, sendikacılarına ve yerel yöneticilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluktan kaçmayacağınızı düşünerek şimdiden vereceğiniz destek için teşekkür ederim' dedi.