CAN KAYIPLARINI ASGARİ DÜZENE İNDİRMEK BİZİM ELİMİZDE
Gürpınar, 'Sakarya Kuzey Anadolu Fay Hattının kavşak noktasında bulunan bir ilde yaşıyoruz ve burada üzerinde bulunduğumuz faylar 25-30 yıllık periyotlarda deprem üretiyor. Bu depremin üretilmesine engel olamayız ama meydana gelecek hasarı ve can kayıplarını asgari düzene indirmek bizim elimizde. Bizim bu konuda sıkıntımız var. 1999 depremini geçirmiş çok katlı yapılarımız var ve bunların yaşanacak depremlerde nasıl hareket edeceğinin garantisini hiç kimse veremez. Bunlar potansiyel tehlikedir. Bu binaların sayısı da 7 bin civarındadır. Bağımsız bölüm daire bazında baktığımız zaman da 20 bin civarında daireye tekabül ediyor' dedi.
?AMACI DIŞINDA KULLANILDI'
'Depreme hazır olmak istiyorsak bu potansiyel tehlikenin ortadan kaldırılması lazım'' diyen Gürpınar, 'Van Depreminden sonra çıkarılan Kentsel Dönüşüm Yasası potansiyel tehlikeli yapıların depreme hazırlıklı olması adına çıktı. Çıktığı zaman her ne kadar tartışılmadan çıksa bile açıkçası iyi niyetle baktık, iyi niyetle kullanılmasını da her ortamda söyledik. Ama bu yasa maalesef üzülerek belirtmek gerekir ki depreme hazırlık adına kullanılmadı. Deprem riskinin yüksek olduğu yerlerde değil rantın yüksek olduğu yerlerde kullanıldı. Bu durum İstanbul için de, Sakarya için de aynı oldu. Yasa kısaca kötüye kullanıldı. Bunu da zaten hükümet de fark etti. O konuda bir takım düzenlemeler yapılıyor şimdi' diye konuştu.
DEPREM RİSKİ GÖZ ARDI EDİLDİ
Gürpınar, 'Sakarya'da yapılan kentsel dönüşümde deprem riski değil fiziksel öncelik, görsellik ön planda tutuldu dolayısıyla da arkasından rantla ilgili çalışmalar yapıldı. Eski depremden uzaklaştıkça yenisine yaklaşıyoruz. Depremin üzerinden 20 yıl geçti. 25-30 yıllık periyotlarla deprem oluyor. Yani önümüzde 10 yıllık bir süreç var. Bu süreci iyi değerlendirmemiz lazım. Depreme hazırlıklı olmak istiyorsak potansiyel tehlike dediğimiz yapıların güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Netice itibariyle yeni yapılan Sakarya Atatürk Stadyumu TOKİ tarafından devlet denetiminde yapılan bir yer. O bölge deprem sonrası enkazların atıldığı bir dolgu alanıdır. Gerekli tedbirlerin alınması gerekirdi. Ama derseniz ki o konuda araştırma şansına sahip misiniz? Öyle bir şansa da sahip değiliz' diye belirtti.
?TOPLANMA ALANINDA SIKINTI YOK'
Afet toplanma alanları hakkında bilgi veren Hüsnü Gürpınar, 'Sakarya deprem toplanma alanları konusunda İstanbul kadar sıkıntı yaşamaz. Boş alanların hepsi otomatikman zaten deprem toplanma alanıdır. İnsanlar deprem olduğu zaman çok fazla evlerinden uzaklaşmak istemiyor. Deprem toplanma alanı değil de depremden sonraki barınma alanı daha önemli aslında. Geçici barınma alanlarını hazır etmek lazım. Orada sıkıntı var'' dedi.
?EMNİYET BİNALARI RİSKLİ'
Gürpınar, 'Sakarya'da deprem bakımından riskli okullar var. Ama ülke gündeminde hatta Mecliste de tartışılan bir konu. Ama bu konuda da Milli Eğitim kanadı farklı ifadeler söylüyor. Bizde asıl riskli yapılar emniyet müdürlüğü, il müdürlüğünün binaları. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Sakarya'daki 30 binanın incelemesi yapıldı. Bu binaların 6'sı güçlendirme limitinde, geriye kalan 24 tane binanın yıkım raporu düzenlendi. Ama bu binaların bir kısmı hala kullanılıyor. Yine 2013 yılında Sakarya Üniversitesi ile Valilik arasında bir protokol yapıldı. Protokol çerçevesinde 20 tane kamu binası incelendi, incelenen binalardan 4 tanesinin yeterli güvenliği sağlandı, geriye kalan 16'sının güvenliği sağlamadı ve bugüne kadar ne işlem yapıldı belli değil, hala kullanılıyor' şeklinde konuştu.
?SONUÇLARI BEKLENİYOR'
Gürpınar, 'Depremden sonra 65 civarı okulun güçlendirilmesi yapıldı, 32 okulun onarım ve güçlendirme projesi hazırlandı, Bakanlıktan ödenek bekleniyordu. Tahmin ediyorum ki bir kısmı yapıldı bunların. Geriye kalan 130 okulun güvenlik incelemesi tahkikinin projesinin yapımı bakanlık tarafından üstlenildi. Bakanlıkta bu çalışmayı tamamladı ve sonuçları bekleniyor' ifadelerini kullandı.
DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ
Her yıl depremin yıldönümünde gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını ifade eden Gürpınar, '20 sendir söylüyoruz. Depreme hem hazırlık hem de bilgilendirme İmar ve Şehircilik Müdürlükleri içinde yürümüyordu, hep ikinci planda kalıyordu. Geçen hafta gerçekleşen mecliste bu konuda bir karar alındı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü kuruldu. Bu müdürlüğün görevi hem vatandaşı deprem hakkında bilgilendirmek hem de depreme hazırlıklı olmak adına yapı stoğuyla ilgili çalışmalar yapmak. Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederim. Şunu da söylemek istiyorum, bu müdürlüğün başına da veteriner gelmesin' dedi.
Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi