İMO tarafından örgütlenme çalıştayları devam ediyor , Sakarya Çalıştayı 7 Ocak 2017 tarihinde, Sakarya`da Ramada Hotel'de yapıldı.

İnşaat Mühendisliği Sakarya Çalıştayına Bursa-Eskişehir-Kocaeli-Sakarya Şubeleri katıldı.
İMO Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü GÜRPINAR 'İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ülkemizin sekiz bölgesinde düzenlenen İnşaat mühendisliği örgütlenme çalıştaylarının amacı,topraklarının %90 nı deprem kuşağında bulunan ülkemizde can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren inşaat mühendisliği mesleğinin,meslek yasalarının, İnşaat Mühendisleri Odasının ve İnşaat Mühendislerinin sorunlarının tartışılması, çözüm önerilerinin oluşturulması ve raporlanması amacına yöneliktir.

Ülkemiz sekiz ayrı bölgesinde gerçekleştirdiğimiz çalıştaylardan bir tanesi İnşaat Mühendisleri Odası Bursa-Eskişehir-Kocaeli ve Sakarya Şubelerinin ortak çalışmaları ve katılımı ile bir araya geldik.Bölgesel çalıştaylarda hazırlanan raporlar merkezi bir düzeyde yapılacak toplantı ile birleştirilerek tek rapor haline getirildikten sonra İnşaat Mühendisliği Mesleğinin İnşaat Mühendisleri Odasının ve İnşaat Mühendislerinin sorunları ve çözüm önerileri olarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletilecek,raporlarda belirtilen hususların çözümü konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.'
Açılış Konuşmalarından sonra 1.Oturumu İnşaat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Fercan YAVUZ yönetti.1.Oturumda İnşaat Mühendisleri Mesleğinin dünü,bugünü ve geleceği,Sivil Toplum Ürgütü-Meslek Örgütü Özellikleri ve Sivil Toplum örgütleri ve ilişkiler.Mesleki Yasalar. 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık yasası.6235 sayılı TMMOB yasası,3194 sayılı İmar kanunu,4708 sayılı yapı denetim yasası ve ilgili diğer yasalar.İnşaat Mühendisleri Odası yönetmelikleri,Meslek etiği konuşuldu.
2.Oturumu İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Adil ALTUNDAL yönetti.Bu oturumda.İnşaat Mühendisleri Odası Mevcut Yapısı,Üye Oda İlişkileri-Sorunları ve Çözümleri.Kent Yönetimleri-İmar Haraketleri-İnşaat Mühendislerine etkileri ve yapılması gerekenler-İnşaat Mühendisliği eğitimi sorun ve çözümleri.Meslek etiği konuşuldu.
3.Oturumu Düzce Üniversitesi İnşaat Bölümü Doç.Dr.Rıfat AKBIYIKLI yönetti.Bu oturumda Haksız rekabet-işsizlik-düşük ücret.Sürdürülebilir inşaat mühendisliği uygulamaları.Mesleki dayanışma sorun ve çözümleri.Meslek etiği konuşuldu.
4.Oturumu İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe yönetti.Bu bölümde İnşaat Mühendisliği Meslek Yasası,Meslek Yasaları,Genç İMO,Hukuki Problemler,Meslek etiği ve Genel değerlendirme yapıldı.
Toplantıya İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Şükrü Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemal Akça, Cihat Mazmanoğlu, Necati Atıcı, İMO Genel Sekreteri Fikret Kemal Yıldırım, Genel Sekreter Yardımcısı Bahaettin Sarı, Proje Koordinatörü Ceylan Özkul, çalıştayı düzenleyen İMO Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Hüsnü Gürpınar, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız , İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Ok , Sakarya Medya Derneği Başkanı Mehmet SAĞLAM ,
SASOB başkanı Hasan Alişan, Mühendisler katılım sağladı.
Toplantı İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe`nin açılış konuşmasıyla başladı. 'Çağdaş toplum örgütlü toplumdur» sözünden hareketle mesleğimizin dününe, bugününe ve geleceğine yönelik bir değerlendirme', 'Sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerini birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Sivil toplum örgütleri il işbirliği yapmak gerekir mi?', 'Meslek yasalarımızın ve yönetmeliklerimizin üyelerle olan bağlantısı yeterli midir?'İMO`nun Yönetmelikleri ve örgütlülüğümüze olan etkileri', 'Mevcut örgüt yapısı ve işleyişine ilişkin bir değerlendirmenin yapılması', 'Üyelerin Oda`ya bağlılıkları ve çalışmalara katılmaları ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve etkili bir dayanışmanın sağlanması için neler yapılmalıdır?', 'Kent yönetimleri tarafından yapılan uygulama ve imar hareketlerinin üyelerimize olan etkileri nelerdir?', 'İnşaat mühendisliği eğitiminin bugün ulaşmış olduğu noktada sorun var mı? Meslek içi eğitimin gerekli ve yeterliliğinin örgütlülüğümüze olan etkileri nelerdir?'Haksız rekabet, işsizlik ve düşük ücret sorununun örgütlenmeye olan etkilerinin irdelenmesi', 'Sürdürülebilir inşaat mühendisliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve benimsenmesinin örgütlülüğümüze olan etkileri nelerdir?', 'Örgütlenmeyi geliştirmek ve geniş bir dayanışmayı sağlama için neler yapılmalı?', 'İnşaat mühendisliği mesleğinin tanımlanması ve çalışma alanlarının belirlenmesi, bu alanlarda örgütlenme çalışmalarının geliştirilmesi' ; 'genç-İMO ve Oda ilişkisi yeterli midir? genç-İMO örgütlenmesinde bir sorun var mı?', 'Yukarıda belirtilen konuların dışında yerel ve ülke düzeyinde daha iyi örgütlenmek ve mesleğimiz adına etkili bir güç olmak için nelerin yapılması gerekir'
ÖRGÜTLENME ÇALIŞTAYI KONULARI
MESLEĞİMİZ, MESLEK YASAMIZ, YÖNETMELİKLERİMİZ VE ODAMIZ (MESLEK ÖRGÜTÜMÜZ) NEDEN VAR?
Çağdaş toplum örgütlü toplumdur sözünden hareketle mesleğimizin dünü bugünü ve geleceğine yönelik bir değerlendirmenin yapılması.
Sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerini birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapmak gerekir mi?
Meslek yasalarımızın ve yönetmeliklerimizin üyelerle olan bağlantısı yeterli midir? (3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa, 6235 Sayılı TMMOB Yasası, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkında Yasa)
İnşaat Mühendisleri Odasının Yönetmelikleri ve örgütlülüğümüze olan etkileri.(SİM Yönetmeliği ve Referans Belgesi Yönetmeliği ve benzeri)
Mevcut örgüt yapısı ve işleyişine ilişkin bir değerlendirmenin yapılması (Şubeler, İlçe Temsilcilikleri, İşyeri Temsilcilikleri, Komisyon ve Çalışma Grupları ve Danışma Kurulları)
Üyelerin Odaya olan bağlılıkları ve çalışmalara katılımları ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve etkili bir dayanışmanın sağlanması için neler yapılmalıdır? (Aidiyet duygusu ve katılımcılık konusunun irdelenmesi?
Kent yönetimleri tarafından yapılan uygulama ve imar hareketlerinin üyelerimize olan etkileri nelerdir? Nasıl davranmak gerekir?
İnşaat mühendisliği eğitiminin bugün ulaşmış olduğu nokta da sorun var mı? Meslek içi eğitimin gerekli ve yeterliliğinin Örgütlülüğümüze Olan Etkileri nelerdir?



Haksız rekabet işsizlik ve düşük ücret sorununun örgütlenmeye olan etkilerinin irdelenmesi.
Sürdürülebilir İnşaat Mühendisliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve benimsenmesinin örgütlülüğümüze olan etkilerinin değerlendirilmesi.
Örgütlenmeyi geliştirmek ve geniş bir dayanışmayı sağlamak için neler yapmak gerekir?
İnşaat mühendisliği mesleğinin tanımlanması ve çalışma alanlarının belirlenmesi. Bu alanlarda örgütlenme çalışmalarının geliştirilmesi.
Genç-İMO ve Oda ilişkisi yeterli midir? Genç-İMO örgütlenmesin de bir sorun var mı?
Yukarıda belirtilen konuların dışında yerel ve ülke düzeyinde daha iyi örgütlenmek ve mesleğimiz adına etkili bir güç olmak için nelerin yapılması gerekir?
ETİK VE MESLEK ETİĞİ KONUSUNDA YETERLİ ÖLÇÜDE BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR MU? ÜYELERİN ETİK KONUSUNA BAKIŞLARI NASILDIR?