HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 06 MAYIS 2025, SALI

O halde girdi fiyatları da sabitlensin!

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sütte alıcıların 30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitlediklerine işaret ederek, 'Peki girdiler ne olacak? Hadi gelin bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim' dedi.
16.01.2017 00:00
Sütte fiyat tartışması bitmek bilmiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütünde, Ocak ayı hariç 2016'nın tüm aylarında ihracatın sürekli artmasına rağmen bunun üretici fiyatlarına yeterince yansımadığını belirterek, '30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitliyorlar. Girdiler ne olacak? Hadi gelin bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim' dedi. Bayraktar, süt ve süt ürünleri ihracatında Kasım ayındaki sınırlı düşüşe rağmen genel olarak ihracatın iyi seyretmesinin bir sonucu olarak sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 2016 Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 5.8 artarak 677 bin 56 tondan 716 bin 310 tona yükseldiğini belirtti. Kasım ayı itibarıyla sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 9.2 milyon tonu aştığına dikkati çeken Bayraktar, Ocak-Kasım dönemi rakamın ise 8.5 milyon tona yaklaştığını bildirdi.

Süt ile yem fiyatları aynı

Temmuz 2014'ten bugüne sütün fiyatının neredeyse artmadığına işaret eden Bayraktar, "Aralık ayında yüzde 3.7 zam gelen fabrika yeminin kilogram fiyatı, 1 lira 3 kuruş... Üretici 1 litre süt satarak ancak 1 kilogram yem alabiliyor. Bilim adamlarımız ?1 kilogram süt satarak en az 1.5 kilogram yem alabilmeli' demektedirler. Bu parite üzerinden gidilecek olursa, şu an üreticinin eline geçmesi gereken fiyatın 1 lira 55 kuruş olması gerekmektedir. Enflasyona göre çiğ süt kilogram fiyatı 1 lira 38 kuruş, süt/yem paritesine göre 1 lira 55 kuruş olmalıdır' dedi. Üreticinin daha zamlı fiyattan sütünü satamadan bir sanayicinin verdiği zammın büyük bir kısmını diğer bir sanayicinin cebine aktarmak zorunda kaldığını belirten Bayraktar, 'Yani süt sanayicisinden aldığı zammı yem sanayicisine aktardı. Bazı süt sanayicilerinin üreticiye zorla yem sattığı da dikkate alınacak olursa durumun vahameti daha net anlaşılacaktır. Beklentimiz üretici fiyatlarının enflasyon kaybı dikkate alınarak yeniden belirlenmesi ve tüm sahada herkesin bu fiyata uymasını sağlayıcı tedbirlerin alınmasıdır' dedi.

Süt paraları da gecikiyor

Süt üreticilerinin bir de süt paralarını alamama durumuyla karşı karşıya kaldığını bildiren Bayraktar, daha önceleri de sıklıkla dile getirdikleri üzere bazı zamanlar 3-4 ay süreyle üreticinin parasını ödemeyen sanayiciler olduğunu vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr