HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 MAYIS 2025, PERŞEMBE

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, boğaz ağrılarında gereksiz antibiyotik kullanmayın

17.11.2016 00:00

Her mevsim yaşanabilen boğaz ağrısı, havaların soğuduğu kış aylarında daha fazla görülüyor.

Boğaz ağrısı için hemen bir antibiyotik alınması ise en sık yapılan hataların başında geliyor. Farenjit kaynaklı boğaz ağrılarında hiçbir faydası olmayan antibiyotik, iltihaplanan bademciklerin tedavisinde kullanılmalıdır. "18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü" öncesinde, Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, boğaz ağrılarında gereksiz antibiyotik kullanımının zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.

Boğazınız farklı rahatsızlıklar nedeniyle ağrıyabilir

Boğazda meydana gelen ağrıların tek sebebi, bademcik iltihabı olmamasına rağmen halk arasında genellikle ilk suçlu olarak görülmektedir. Halk arasında bilinen, dilin arka kısmında sağ ve solda bulunan bademciklerin dışında 5 tane daha bademcik bulunmaktadır. İnsan boğazına halka gibi dizilen ve adeta kontrol kulesi görevi yapan bademcikler hava yoluyla vücuda giren mikroorganizmaların kontrolünü sağlamaktadır. Bademcik iltihaplanması yani kriptik tonsillit halk arasında bilinen bu iki bademciğin iltihaplanmasıdır. Boğazda ortaya çıkan ağrılar virüs kaynaklı da olabilmektedir. Bütün boğaz yapısını etkileyen farenjit ile bademcik iltihaplanmasının belirtileri birbirine karıştırılabilmektedir.

Antibiyotik faydadan çok zarar getirebilir

Bademcik iltihaplanması genellikle bakterilere bağlı olarak gelişirken, burun yerine ağızdan nefes almak, geniz akıntısı, sinüzit hatta reflü gibi farklı rahatsızlıklar farenjite neden olabilmektedir. Tüm boğazı etkileyen farenjitin tedavisinde cerrahi yöntem kullanılamayacağı için, altta yatan tetikleyici unsur belirlenerek sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Yaşanan her boğaz ağrısında doğrudan antibiyotik kullanmak yerine, önce rahatsızlığın ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Farenjit kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik kullanımı yarardan çok zarar verebilmektedir.

prof-_dr-_sami_kat__rc__o__lu

Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu

Bademcikleriniz çok sık iltihaplanıyorsa?

Genellikle bakterilerin neden olduğu bademcik iltihaplanmalarında antibiyotik kullanımı etkili bir tedavi yoludur. Doktor kontrolünde alınan ilaçlara rağmen bademciklerde gelişen iltihaplanmanın önüne geçilemiyorsa, cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır. Her bademcik iltihaplanmasında cerrahi yöntemi başvurmak doğru bir yaklaşım değildir.

Bir sene içerisinde 5 defadan daha fazla akut, ateşli bademcik enfeksiyonu geçiriliyorsa,
Özellikle çocukluk döneminde aşırı büyüyen bademciklerin beslenme ve solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilediği durumlarda,
Tek taraflı asimetrik bademcik büyümelerinde,
Kötü kokuya neden olan bademcik iltihaplanmalarında bademcik ameliyatı gerekebilmektedir.
Hastanın kalp veya eklem romatizması ile karşı karşıya kalmaması için bademciklerin alınması uygulamasına etkili ilaçlar sayesinde artık gerek kalmamaktadır.

Belirtileri karıştırmayın

Uzman bir doktor tarafından kolaylıkla birbirinden ayırt edilen bademcik iltihaplanması ile farenjit arasında kişinin anlayabileceği farklar da bulunmaktadır.

Bademcik iltihaplanmasında kıpkırmızı bademciklerin üzerinde beyaz noktalar varken, farenjitte tüm boğazda kırmızı renk görülür.
Farenjitte çok ateş olmamaktadır ancak bademcik iltihabında yüksek ateş görülür.
Farenjitte ağız kokusu olmazken, bademcik iltihabında enfeksiyondan dolayı hastada ağız kokusu belirgindir.
Bademcik iltihabı son derece ağrılıyken, farenjitte hissedilen ağrı bu kadar şiddetli değildir.
Bademcik enfeksiyonunda genellikle hasta yatmak zorunda kalır ama farenjitte rahatsızlık ayakta geçirilebilir.

Memorial Şişli Hastanesi

E-Randevu Al

1995'te kurulan Memorial Sağlık Grubu, sadece Türkiye'de değil dünyada bir referans merkezi haline gelecek ilk hastanesinin projesini 1996 yılında başlattı. Memorial Şişli Hastanesi ABD hastane sektörünün en ünlü danışmanlık firması ECRI'den destek alınarak İstanbul'un Avrupa yakasında yükselmeye başladı. Yükselen aslında sadece bir hastane değil, aynı zamanda Türkiye'nin sağlık alanındaki geleceği oldu.

Adı güven ve liderlikle anılacak Memorial Şişli Hastanesi'nin binası yaklaşık 3 yılda tamamlandı. Uluslararası bir sağlık kuruluşunda olması gereken, dönemin en ileri teknolojisi ile donatılan hastane, ilk hastasını 2000 yılının Şubat ayında kabul etti.

Memorial Şişli Hastanesi kuruluşundan sadece 2 yıl sonra JCI (Joint Commission International) Akreditasyon Belgesi'ni alarak, dünya standartlarında kaliteli sağlık hizmetinin tescili olan bu belgeyi almaya hak kazanan Türkiye'nin ilk ve dünyanın 21. hastanesi oldu.

53.000 m²'lik kapalı alanda hizmet veren Memorial Şişli Hastanesi 252 yatak kapasitesine sahip. 13 Ameliyathane, 4 yoğun bakım (kvc, genel, koroner, yenidoğan), 3 laboratuvar ile hizmet veren Memorial Şişli Hastanesi bünyesinde ayrıca Organ Nakli Merkezi, Tüp Bebek Merkezi, Genetik Merkezi, İnme Merkezi, Meme Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi, Onkoloji Merkezi, da Vinci Robotik Cerrahi Merkezi ve Kemik İliği Nakli Merkezi bulunuyor.

Memorial Şişli Hastanesi, 92 ülkeden hasta kabul eden uluslararası bir referans merkezidir.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

Y

Z

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr