Küçük aile işletmeleri besiciliğinin geliştirilmesine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Türkiye'de kırmızı ete sevilmesine karşın, yüksek fiyatlar nedeniyle, kişi başına et tüketimi, 12 kilogram civarında.Avrupa Birliğinde 36 kilogram olan et tüketimi ortalamasının üçte biri düzeyinde kalıyor. Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslama yapıldığı zaman ülkemizde et fiyatları iki kat daha fazla. Hayvan sayımızı artırmamız gerekiyor. Devlet ithal ettiği hayvanları küçük aile işletmelerine vermeli. Yemden, gübreden katma değer vergisini sıfırladığı gibi teşvikler besicimizin maliyetlerini düşürecektir çok olumlu bir karardır. Eğer küçük besicinin elindeki sayı artarsa büyük besiciler fiyatları istediği gibi kontrol edemez' diye konuştu.
İthalat fiyatları düşürmedi
Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan et ithalatı fiyatların artmasını engellemediğini ifade eden Palandöken, 'Et ithali fiyatların artmasını engellemedi. Esas çözüm sayının artırılmasındadır. İthalatı ise Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaparak özellikle küçük hayvan bakıcılarına maliyetine veya cüzi bir karla verilmesi çok önemli' şeklinde konuştu.