Adapazarı Ziraat Odası Adapazarı Kabağını Tanıtmak için Bir proğram düzenledi.
Kabak tanıtım Proğramına S
akarya İnşaat Mühendislerişube başkanı
Hüsnü Gürpınar,Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı ve Türk-İş Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman,AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak, Sakarya Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Ziya AKAR, Sakarya Kültürel ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği Başkanı Osman ZOR, Sakarya Medya Derneği Başkan Vekili Fehmi DUMAN, Adapazarı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürüAli YAZICI,Arifiyeİlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürüFehmi BİNİCİ katıldı.
Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu "Görülüyor ki ülkemizin birçok yerinde kabak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hiçbir yerde kendi adını söyleyip meşhur olmuş kabağı yok sadece Adapazarı kabağı her yerde bilinen önemsenen bir kabaktır.
Sakarya'da bir zamanlar marka oluşturmak için çalışmalar oldu. Bir türlü sonuç alamadık. Hiç olmazsa eskiden beri Adapazarı kabağı diye ün yapan kestane kabağını Adapazarı olarak tescilleyelim. Geyve Belediyesi'ni yürekten tebrik ederim, yalı üzümünü Geyve yalı üzümü olarak tescilini yaptırdı. Markalaşmanın önemini, tescillemenin önemini daha tam kavrayamadık. Bunun en güzel örneğini Lale bitkisinde yaşadık. Lalenin anavatanı Türkiye, Hollandalı aldı ıslah etti, tescilledi şimdi dünyaya satıyor. Biz de döviz ödeyerek alıp bahçelerimize dikiyoruz. En çok da belediyeler alıyor.
Demek ki belediyeler bu konuda daha hassas olmaları lazım. Bilhassa Büyük şehir Belediyeleri bu konu üzerinde üzerlerine düşen görevi yapmalarını istiyoruz.
Bizim de Adapazarı kabağımız var. Bugünlerde satışı başladı eskiden fazla yenmeyen kabağın faydaları öğrenildikçe evlerde otellerde, pastanelerde, lokantalarda, şekerlemelerde, kozmetikte yerini almaya başladı.
Bir bardak kabakta bulunan maddeler





A vitamini 12230 IU
C vit 11,5 mg
K vit 2,0 mg
Folat 22 mcg
K 364 mg
P 74 mg
Mg 22 mgCa 37 mg
Na 2 mg
Fe 1,4 mg
KESTANE (BEYAZ) KABAĞIN FAYDALARI;
Bağırsak dostu olması
Yağ oranı düşük olması kalp hastaları için en güzel bir yiyecek
Serbest radikallerin önlenmesi için antioksidan bir üründür.
Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınların zararını önler
C vitamince zengindir vücudun direncini artırır kanser önleyici özelliği vardır.
Serbest radikalleri önlemesi cildin erken yaşlanmasını, Alzhaimer hastalığına karşı koruyucudur.
Lif bakımından zengin olduğundan kolon hastalıklarını önleyici özelliği vardır.
Tokluk hissi verdiğinden, kalorisi düşük olduğundan zayıflama diyeti için ideal bir üründür.
Kabızlığı önler
Gıdalardan alınan zararlı toksinleri sünger gibi emer, kolesterolü düzenler
K ca zengindir. Kas yapısını güçlendirir.
Fe, p, na zengindir
Fe dolayı kansızlığa iyi gelmektedir.
Mangenez ce zengindir, kramp hastalıklarına iyi gelir
Beta karoten ve luteini yüksek düzeydedir. 1 kase kabağın içinde 130 mg beta karoten,2400 gr lutein mevcuttur. lutein göz sağlığı için önemli bir maddedir.
Mineral yoğunluğunu artırma özelliğine sahiptir. Bu yüzden kemik sağlığı için önemli bir üründür
Allah'ın bu nimetinden yeterince faydalanamıyoruz. Kış geldi bol bol yiyelim
KABAK ŞİFA DEPOSU, KALBİN DOSTU
S
akarya İnşaat Mühendislerişube başkanı
Hüsnü Gürpınar"Sakarya Ovası Korunmalı Tarım Toprakları Başka Amaçlar için kullanılmamalı, Bir şehir Marka olacaksa O ilin ürettikleri Marka olmalı Adapazarı Kabağıda Marka bir ürün Adapazarı Ziraat Odasının diğer çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmasınıda takdirle karşılıyorum. Kabağın Marka olması için bize düşen ne varsa biz varız destekliyoruz"dedi.
Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı ve Türk-İş Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman" Tarım Toprakları İnşaat sahası olmamalı,Tarım Toprakları bizler için çok önemli.Gıda çok önemli,Tarım Toprakları üzerinde yanlış yapılmamalı,Adapazarı Kabağı Bir marka ürünüdür.Bu yapılan çalışmaları önemsiyorum,destekliyorum. Adapazarı Ziraat Odası Yönetimini kutluyorum"dedi.
AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak"Biz siyasile olarak her zaman Tarım topraklarının korunmasını savunduk,savunmaya da devam ediyoruz.Adapazarı Kabağı bizim içinde Marka ürün.Türkiyenin birçok yerinde kabak tatlısı yiyoruz hiç birisi Bizim Adapazarı Kabağının yerini tutmuyor. Adapazarı Ziraat Odası Yönetimini kutluyorum"dedi.
Sakarya Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Ziya AKAR, "Tarım Topraklarının korunması için Belediyeler üzerine düşeni yapmalı İmar uygulamalarında Tarım Toprağını göz önüne getirmeliyiz.Gıdanın olmazsa olmaz üretim sahası Tarım Toprağıdır"dedi.
Sakarya Kültürel ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği Başkanı Osman ZOR,"Marka ürün üreten çiftçimiz var,Bu ürünün markalaşması için Yerel Yönetimler üzerlerine düşeni yapmalılar"dedi.
Sakarya Medya Derneği Başkan Vekili Fehmi DUMAN"Tanıtımsız Ürün olmaz" Adapazarı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürüAli YAZICI" Üretim olsa bile Tanıtım ve Pazarlama konusunda çalışmalar yapılmalı" Arifiyeİlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürüFehmi BİNİCİ"Sakarya Kabak üretiminde en güzel topraklara sahip,Tanıtım bu ürünün marka olmasında büyük katkı sağlar"





















