Çayı-kahveyi şekerli içen, her yemekten sonra canı tatlı isteyen, çikolata-kekten vazgeçemeyenlerin ömrü kısa oluyor. Prof. Dr. Osman Erk, 'Rafine şeker öldürücü zehirdir. Yasaklanması gerekir' diyor.
Sağlıklı ve uzun bir hayatın sırrı yüzde 40 beslenmeden, yüzde 10 huzurdan, yüzde 10 cinsellik ve uykudan, yüzde 10 fiziksel çevreden, yüzde 10 aşılardan, yüzde 20 de spor ve egzersiz yapmaktan geçiyor.
İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, uzun ömürlü olmanın yollarını anlatıyor.
100 YIL YAŞAYIN
'Sağlığını Yeniden Keşfet' adlı kitabında, "Yedikleriniz, içtikleriniz ve çevreniz kadar sağlıklısınız" diyen Prof. Dr. Osman Erk, "Çok fazla boş kalori tüketiyoruz. Hareketsiz bir yaşamımız var, stresli ve gerginiz. Sağlığın korunması, fit ve uzun yaşamak için dengeli yeterli beslenme ile birlikte toksinlerden uzak durmak ve yaşam tarzını değiştirmek en önemli unsurlardır. Bu sayede en az 100 yıl yaşamak mümkündür" diyor. Prof. Dr. Osman Erk, rafine şekerin zararlarına dikkat çekerek, şu uyarılarda bulunuyor:
MORFİN GİBİ...
Rafine şeker uydurma bir antibesindir ve öldürücü zehirdir. Marketlerdeki fabrikasyon ürünlerde raf ömrünü uzatan, tat artıran rafine şeker morfin benzeri etki yaratarak bağımlılık yapar. Sadece 2 tane kesme şeker bile vücudun dengesini bozar ve bu durum saatlerce sürebilir. Şeker, insülin direncine yol açar. İnsülin direnci yağ depolamasına neden olan bir hormondur. İnsülin yağ depolarken karaciğerde fazla kolesterol üretimine neden olur. İnsülinin yükselmesiyle şişmanlık, tansiyon, kalp-damar ve kalp hastalıkları ortaya çıkar. Bel bölgesi ne kadar kalınsa pankreas o kadar çok insülin salgılıyor demektir. Şeker bağırsaklarda kötü bakterileri de artırır. Hastalıklar kaçınılmaz olur.
RAFİNE ŞEKER NE DEMEK?
Çay şekeri, fruktozlu mısır şurubu, süt şekeri, bal, pekmez, meyve suları, meyve konsantreleri rafine şeker olarak adlandırılan gıda türlerinin başlıcalarıdır. Toz şeker marketlerdeki birçok ambalajlı işlenmiş gıdada değişik isimlerle satılır. Aşırı tüketilmediği takdirde meyvelerdeki şeker zararsız olmasına rağmen, fabrikasyon üretimle elde edilen rafine şeker sahte ve ölü bir antibesindir. Hiçbir besleyici değeri yoktur. Aksine vücutta kaotik bir tablo yaratarak insülin direncine ve kronik hastalıklara yol açar.
TURŞUDA YOĞURTTA BİLE VAR!
Rafine şekerden kaçmanın imkansız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Beyaz toz veya kesme şekerin yanı sıra früktoz ve diğer şeker bileşikleri işlenmiş ürünlerin çoğunda vardır" dedi. Ekmek, pasta, kurabiye, kek, gofret, çikolata, dondurma, ketçap, mayonez, çorba, soslar, yoğurt, turşu, kolalı içecekler ve meyve suları başta olmak üzere raflardaki gıdaların en az yarısında rafine şeker bulunduğunu belirtti.
HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?
Ani ölüm
Erken ölüm
İnsülin direnci ve obezite
Tip-2 diyabet
Safra kesesi taşı
Tiroid hastalıkları, guatr
Koroner kalp hastalığı
Kanser (ağız, mide, kolon, göğüs)
Akciğer hastalıkları
Erken yaşlanma
Kaynak: Takvim