HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 09 HAZİRAN 2025, PAZARTESİ

Fındıkta verim ve kaliteyi arttıracak çalışmalar

Çiftçi TV'de yayınlanan 'Derdimiz Fındık' isimli programa konuk olan SUBÜ Ziraat Fakültesi
Dekanı Prof. Dr. Taki Demir her zaman üreticinin yanında yer alacaklarını söylerken, Dekan
Yardımcısı Dr. Hüseyin İrfan Balık, fındık seleksiyon çalışmalarıyla verimli ve kaliteli yeni fındık
çeşitleri ortaya çıkaracaklarını söyledi.
12.11.2020 00:00
Fındıkta verim ve kaliteyi arttıracak çalışmalar
Fındıkta verim ve kaliteyi arttıracak çalışmalar
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir ve

Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin İrfan Balık, Çiftçi TV'de yayınlanan 'Derdimiz Fındık'

isimli programa konuk oldu. Programda Türkiye'de fındık üretimine yönelik genel bir değerlendirme

yapılırken yürütülen seleksiyon çalışmalarının yol haritası da paylaşıldı. Temel hedef fındıkta verimliliği

en üst düzeye çıkarmak.



Katma değerli ürünler için çalışıyoruz

Fındığın Türkiye'nin stratejik ürünlerinden birisi olduğunu vurgulayan SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı

Prof. Dr. Taki Demir, "Dünya'da fındık üretiminin en fazla olduğu ülke biziz. Sakarya yıllık 100 bin ton

civarında üretimle Türkiye'de 2. sırada yer alıyor. Doğu Karadeniz'e doğru gidildikçe çeşit nedeniyle

fındıkta verim dalgalanması söz konusu. Şehrimizde ise ağırlıklı olarak tercih edilen 'çakıldak' fındık

çeşidi. Çakıldak geç yapraklandığı için ilkbaharda zarar görmüyor. Bu nedenle Sakarya'da verim

dalgalanması çok fazla görülmüyor. Bizim amacımız Türkiye'deki verimi daha yüksek seviyelere

çıkarabilmek. Bu nedenle çakıldak fındık çeşidinde bu yıl şehrimizden aldığımız örneklerle Ar-Ge

çalışmalarına başladık. Daha yüksek verimli çakıldak klonlarını tespit etmeye, yeni çeşitler geliştirmeye

ve üreticimizin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Öğretim üyelerimiz fındıktan katma değerli ürünler

geliştirmek için projeler üretiyorlar. Her zaman üreticimizin yanında olacağız" diye konuştu.



Mekanik hasatla maliyetler düşecek

Fındık Araştırma Enstitüsü'nde fındıkla ilgili ıslah ve yetiştirme tekniklerine yönelik olarak 15 yıl

boyunca projelerde görev aldığını belirten SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Hüseyin İrfan

Balık, "Orada edindiğimiz tecrübeleri Sakarya'da ve çevre illerde bulunan üreticilerimizle paylaşacağız.

Ülkemizde 16 il ve bu illere bağlı 123 ilçede fındık üretiliyor. Bu illeri eski ve yeni üretim bölgesi

olarak iki kategoride değerlendiriyoruz. Eski üretim bölgesinde Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize

bulunuyor.



Bu iller fındığın ilk kültüre alındığı yerler. Daha sonra birçok ile yayılış gösterdi. Yaklaşık

400 bin fındık üreticimiz var. Bunların çok geniş coğrafyaya yayılması bölgeler arasında üretim tekniği,

çeşitlilik ve verim açısından farklılıklar ortaya çıkarıyor. Ülkemizde dekara fındık üretimi 100 kilo

civarında. Eski üretim bölgesinde bu verim daha düşükken Sakarya ve Düzce gibi illerde ise verim

yüksek. Bunun birçok nedeni var. Sakarya'da 50-60 yıldır fındık üretimi yapılıyor ve bahçeler genç.

Araziler nispeten düz. Mekanik hasada uygun bir yapı var. Biz de mekanik hasada uygun çeşitlerin

geliştirilmesi ve uygun dikim sistemleriyle fındık üretimindeki avantajı maliyete de kolaylıkla

yansıtabilmeyi hedefliyoruz."



Sakarya'da ilk

Fındıkta seleksiyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Balık, "Fındık gibi anavatanı Anadolu olan türlerde

mevcut çeşitlerden daha verimli ve kaliteli olanları seçmek seleksiyon olarak adlandırılıyor. Çeşit

ıslahında hâlihazırda geçerli bir yöntem. Fındıkla ilgili birçok şehirde seleksiyon çalışmaları

yürütülmüş, ancak Sakarya'da böyle bir çalışma yapılmamıştı. Biz üniversitemizin desteğiyle böyle bir

proje kurguladık ve geçtiğimiz hasat döneminde Karasu ve Kocaali ilçelerinde çakıldak çeşidi öncelikli

olmakla birlikte verimli gördüğümüz klonları tespit ettik. Seçim süreci 3 yıl sürecek. Ardından

belirlediğimiz klonların genetik olarak farklılıkları ortaya konulacak. Daha sonra bunlar aynı bahçede





eşit bakım koşulları altında birbiriyle kıyaslanacak. Bu sürecin ardından ise tescil aşamasına geçeceğiz.

Üreticilere mevcut yetiştirdiği çeşitlerden çok daha verimli ve kaliteli olan yeni fındık çeşitlerini sunmuş

olacağız. Geliştirilen yeni çeşitlerin fidanlarının üreticilere dağıtımı söz konusu olacak. Doku Kültürü

Laboratuvarımız ile bu çeşitlerden bol miktarda arzu eden üreticilerimize tedariği sağlayacağız"

ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr